Kinderen op kamp
In de zomervakantie gaan veel kinderen op kamp. Voor kinderen die deelnemen aan de activiteiten van de jeugdbeweging hoort het kamp er meestal gewoon bij. Maar ook dagkampen, sportkampen, taalkampen, ruimtekampen en knutselkampen bieden kinderen heel wat mogelijkheden om plezier te maken, te spelen of nieuwe vrienden te leren kennen.
Kiezen voor een kamp
Sommige kinderen komen zelf met de vraag om ‘op kamp te gaan’. Via de jeugdbeweging of vriendjes op school krijgen ze de vraag om mee op kamp te gaan.
Ook als ouder kan je het belangrijk vinden dat je kind in de zomer deelneemt aan een kamp. Voor veel kinderen is op kamp gaan plezierig, ze leren er andere kinderen kennen én het kan de ideale manier zijn om opvang in de zomervakantie te regelen.
Kies jij of je kind voor een kamp, weet dan dat er heel veel verschillende soorten kampen bestaan. Als je moet kiezen, kies dan het kamp dat best past bij je gezin en je kind. Niet alleen de interesse van je kind, ook de duur van het kamp en de kostprijs zijn zaken die je mee in overweging kan nemen.
Voor het eerst op kamp
Er bestaan kampen voor kinderen van alle leeftijden. Een ideale leeftijd om te starten met op kamp gaan is er niet. Veel ouders kiezen ervoor om te starten met een dagkamp zonder overnachting. Zowel voor je kind als voor jezelf als ouder een goede test!
Loslaten
Een kind voor de eerste keer op kamp laten gaan is voor veel ouders een hele stap. De kans dat er iets niet goed loopt of dat je kind zich niet goed voelt is echter heel klein.
Gaat jouw kind voor het eerst op kamp met overnachtingen? Dan kan jij en je kind eens ‘oefenen’ door je kind te laten logeren bij familie of bij de ouders van een vriendje. Probeer er ook op te letten dat je je eigen angst niet overbrengt op je kind. Zeker jonge kinderen kunnen geen vertrouwen hebben in een goede afloop als ze merken dat jij je zorgen maakt.
Ik wil niet meer…
Het is heel normaal dat je kind – een paar dagen voor het vertrek – het kamp plots niet meer ziet zitten. Probeer je kind positief te motiveren: vertel over de vriendjes die meegaan, de leuke ervaringen die je kind zal opdoen of wat je zelf allemaal hebt gedaan op kamp als je kind was. Het kan ook helpen om samen met je kind te gaan praten met de leiding, zij kunnen je kind vertellen wat er gaat gebeuren en angst voor het onbekende wegnemen. Grenzen verleggen is niet gemakkelijk en dat moet je leren.
Wil je kind écht niet meer mee, vertrouw dan op jezelf als ouder om te beslissen om het kamp al dan niet af te lassen: jij kent je kind en wat het aankan het best.
Heimwee op kamp
Elk kind heeft wel eens last van heimwee. Waar zijn mama en papa en wat zijn we aan het doen? Ook tieners zien het soms niet meer zitten op kamp. In deze situaties zal de leiding je kind positief motiveren en steun geven,… Contact met thuis laten nemen wordt zelden gedaan: eerder dan de heimwee wegnemen wordt het dan meestal erger.
Een kamp: een onvergetelijke ervaring
Op kamp gaan is kennismaken met spelletjes, verhaaltjes, verkleedpartijen,, boswandelingen en vele andere activiteiten. Op kamp gaan is afstand nemen van je thuis, nieuwe ervaringen opdoen en een beetje zelfstandiger worden. Kampen zijn niet alleen leuk maar ook goed voor je kind!
Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be